Vandringsresa

Toscana: Volterra

8 dagar
Svårighetsgrad: Lätt
Följ med till den italienska landsbygden och det kulinariska paradiset Toskana. Vi bor i ett klassiskt toskanskt stenhus, vackert beläget strax nedanför alabasterstaden på kullen: Volterra. Vi badar i pool med utsikt över det toskanska landskapet och njuter av fantastiska frukostar på terrassen.

Förutom vandringsturer i underbara pinjeträds- och cypresslandskap blir det även matlagningskurs, vinprovning, ostprovning, bad i fors och vattenfall samt en heldag i tornens stad: San Gimignano.

Och som ett avbrott från detta härliga lantliv blir det en heldagsutflykt till havet och båtresa till ön Elba med dess paradisstränder. Där passar vi även på att bada i en charmig och isolerad badvik.

Det som är anmärkningsvärt med denna resa är alla minnesvärda matupplevelser samt upplägget med utflykter av varierande karaktär. Det sistnämnda erbjuds för att du ska få en rejäl dos av så mycket som möjligt av allt som Toskana har att erbjuda.

Vandringarna är ibland långa men sällan på obekvämt underlag. Vi går oftast på grusvägar, i gränder och på lättgångna stigar. Det är 1,5 km till byns centrum, men dagarna är planerade så att du ofta slipper gå hela vägen dit och tillbaka. Det finns även möjlighet att ta bussen upp.

DAG 1

Vi anländer till flygplatsen i Pisa där vår direkttransfer väntar på att få ta oss till Toscanas kuperade landsbygd.

DAG 2

Vi lär känna vår omgivning med en första vandring över kullarna nedanför vår fina hemstad Volterra. Efter turen blir det lunch på en restaurang på landsbygden.

På eftermiddagen blir det rundvandring i den gamla stadskärnan med besök i en anrik alabasterverkstad.

Vi avslutar med en oförglömlig ost- och vinprovning i en kantina underhållna av tre generationer charmiga och engagerade familjemedlemmar.

DAG 4

Dagen inleds med en färd till Colle di val d'Elsa. Där påbörjar vi en härlig vandring i lummig grönska längs ån Elsa.

Innan vi lämnar ravinen tar vi ett dopp i ån och nedanför det mäktiga vattenfallet.

Därefter ansluter vi till pilgrimsleden och en milslång vandring på landsbygden mot slottstaden Monteriggioni där vi avlutar dagen med vila, god mat och dryck.

DAG 5

Efter några dagar på den toskanska landsbygden blir det en tidig resa till Piombino vid havet. Där tar vi båten ut till en av Italiens vackraste öar: Elba.

Efter en kort färd till en paradisstrand vandrar vi tvärs över en av öns uddar till Rio Marina där vi äter, badar och njuter av denna annorlunda del av Toskana.

DAG 6

Vi inleder med en avkopplande morgon. Därefter tar vi bussen till grannbyn Montecatini som ligger på en annan kulle.

Vi strosar runt i de fascinerande och vackra gränderna innan vi äter lunch.

På eftermiddagen tar vi en milslång promenad tillbaka till Volterra.

DAG 7

Resans sista dag ägnas åt en utflykt till tornstaden San Gimignano som är ett måste när man besöker Toskana. Här vandrar vi först runt i den vackra och charmiga staden som erbjuder fina shoppingmöjligheter. Vi äter lunch och fantastiskt god världsmästarglass.

Därefter blir det ännu en vandringstur på den toskanska landsbygden. Och slutligen hämtas vi tillbaka till vår by.

DAG 8

Vi lämnar Volterra med direkttransfern till Pisa flygplats.