Svårighetsgrader

Sirugo Tours vandringsresor har tre olika svårighetsgrader: lätt, normal och avancerad. Här får du en inblick i vad denna differentiering innebär i praktiken.

Det är högst olämpligt att lida av höjdskräck eller att ha dokumenterade hjärt- eller knäproblem. Och oavsett svårighetsgrad kommer vi vissa dagar vistas på hög höjd, med eller utan hjälp av kabinbanor, bussar och tåg. Du måste också vara förberedd för alla väder och snabba väderomslag. Vandringsstavar rekommenderas starkt, eftersom de ger stöd för både knän och balans, samt avlastar benmusklerna både uppför och nedför.

Fotoresorna tillhör alltid svårighetsgraden: lätta resor
Cykelresorna tillhör alltid svårighetsgraden: avancerade resor

Lätt vandringsresa

Normal vandringsresa

Avancerad vandringsresa


Observera att en typ av avancerad vandringsresa med Sirugo Tours kan vara med fokus på via ferratas - så kallade järnleder där man tar hjälp av stegar och vajrar för att ta sig förbi mycket svåra passager. Till dessa resor finns möjlighet att hyra säkerhetsutrustning (hjälm, sele och handskar). Och det framgår även tydligt i resebeskrivingen om det är en sådan typ av resa. Hemförsäkringen brukar täcka olyckshändelser även för denna typ av resor, men det är mycket viktigt att du kontrollerar detta med ditt försäkringsbolag innan du bokar.


Om du inte har tidigare erfarerenhet av bergsvandring och höjdskillnader, kommer här några jämförande exempel.

Observera även att det inte finns några vattentäta skott mellan dessa svårighetsgrader. Ibland måste en vandringsdag omplaneras pga väderförhållanden eller andra oförutsägbara orsaker. Och det kan då exempelvis innebära att vi undantagsvis behöver ta oss över ett snötäcke för att kunna komma vidare. Alperna är ett mycket dynamiskt och oförutsägbart landskap på många olika sätt.

Självklart kan du lämna gruppen när som helst, och ta sig vidare i eget tempo eller välja en annan väg. Du kan redan när du bokar resan välja om du vill köpa en karta över regionen så att du kan förbereda dig innan avresa, och vara säker på att du har karta om du skulle vilja avvika från gruppen. Eftersom vi bor på samma ställe hela veckan kan du även välja att ta en vilodag och njuta i ett helt annat tempo.

Vi måste också komma ihåg att vädret inte är något vi råder över. En på pappret mycket enkel vandringstur kan ibland upplevas jobbigare i ett överraskande och långvarigt ösregn, än en på pappret avancerad tur i strålande sol.

ibland-blir-det-både-blött-trångt-och-lerigtlederna-går-ofta-över-vidsträckta-ängar-med-fantastisk-blomsterprakten-smal-men-trygg-led-nedanför-en-majestätisk-bergväggtraversering-av-stort-mjukt-snötäcke-som-inte-hunnit-smältaett-stenigt-parti-men-med-stavarnas-hjälp-går-det-smidigtlite-offpist-på-snö-och-rullgrusalla-snart-samlade-på-passeten-lätt-topptur-från-passetvandring-på-grusväg-med-enstaka-bilar-som-sällskapen-helt-vanlig-vandringsled-med-vandringsvänneren-underbar-utsiktsplats-strax-ovanför-alpstugankerstin-provar-sina-vingaren-trång-passage-med-både-stege-och-vajer-längs-bergetpå-väg-nedför-ett-c-a-meter-långt-snöparti-med-mjuk-snö-som-är-lätt-att-spåra-ilite-solvärmdsnö-på-passeten-smal-men-tydligt-markerad-led-upp-till-ett-trångt-passibland-tar-vi-hjälp-av-linbanor-kabinbanor-tåg-eller-bussen-vandringsvän-njuter-under-grenarnas-skugga