Upplägg

Hur ser upplägget ut på Sirugo Tours upplevelseresor?

Alpros ovanför Val FerretSirugo Tours resor är av personlig karaktär. Jag - Paul Sirugo - kommer att finnas närvarande från ögonblicket då du gör din intresseanmälan, som guide alla resans dagar, som sällskap på middagarna och tills minnena bearbetats efter hemkomsten. Du kan läsa mer om mig som reseledare, guide och människa här.

Resorna är oftast veckolånga vilket i praktiken innebär åtta-nio resdagar och sex-sju hela dagar för upplevelserna.

Före avresa


Du kan alltid göra en preliminär bokning av en resa helt utan förpliktelser eller kostnader. Då får du även förtur till det bästa boendet om du så småningom bekräftar din bokning.

En bokning blir bindande först när anmälningsavgiften har betalats (3000 kr) och den betalar du inom tio dagar från den dag du valt att bekräfta din bokning.

När anmälningsavgiften är betald håller vi kontakt inför resan och du får såklart svar på frågor du har inför resan liksom tips om vad du kan eller behöver ta med dig.

Om du använder Facebook kommer det att finnas en sluten grupp för alla deltagare där tips och information om resan (t.ex ändrade flygtider) kommer att samlas. Där får du även möjlighet att lära känna de övriga deltagarna. Om du inte har Facebook får du samma information per epost eller varför inte som helt vanliga telefonsamtal?

Dag 1


Flygresa till närliggande flygplats. Om du flyger från Landvetter/Göteborg är jag själv oftast med redan därifrån tills vi landar efter resans slut. Från flygplatsen blir det privat direkttransfer direkt till vår by. Vi lär snabbt känna varandra och går kanske ut och äter tillsammans på kvällen när vi slagit oss till ro där vi ska bo.

Vi bor alltid i familjeägda lägenheter eller hotell och aldrig i opersonliga hotellkomplex. Jag har sedan tidigare bra kontakt med värdarna och det kommer ni också få under resans gång. Boendena är noga utvalda efter många års erfarenhet och ju tidigare du bokar desto bättre boende får du.

Dag 2


Vi inleder med att lära känna vår by och omgivningarna. De som valt att bo i lägenhet får tid att handla proviant inför veckan. Vi har en kort informationsträff där alla får veta så mycket som möjligt om byn och omgivningarna. Därefter ger vi oss iväg på en första tur. Exakt hur denna ser ut beror såklart på var vi befinner oss, men normalt sett blir det den minst ansträngande för att alla ska få en möjlighet att känna sig för.

Dag 3 - 7


Vi vaknar vid sjutiden, äter frukost och är redo någon gång mellan 8.00 och 9.00. Antingen ger vi oss iväg på en vandring i omgivningarna eller så tar vi buss/tåg/båt till någon närliggande dal där vi startar vår vandring. Ibland tar vi oss över ett bergspass och ner i en annan dal från vilken vi återvänder till vår by. Normalt sett är vi borta hela dagen och är tillbaka någon gång mellan 16 och 18 på eftermiddagen. Turerna längd beror på resans svårighetsgrad. Läs om svårighetsgrader och se exempel på situationer som kan uppstå här.

Vi har alltid med oss matsäck med fika även om det brukar finnas flera möjligheter att äta och dricka gott i olika alpstugor, tavernor, barr eller restauranger på vägen. När vi är tillbaka vilar vi, bearbetar minnena från dagen och avslutar kanske med en gemensam sammanfattning på en restaurang eller uteservering.

Soluppgång på bergspasset

Dag 6 (för resorna till Dolomiterna/Alperna)


För resorna till Dolomiterna närmar vi oss nu det som brukar bli veckans höjdpunkt - vandringen upp till stugan där vi sover en natt. Vi kommer till en helt annan miljö och får helt andra intryck än tidigare. Denna dag vandrar vi nästan uteslutande uppåt. Alpstugan befinner sig på 2.000-3.000 meters höjd. Här erbjuds även nattvandring och/eller soluppgångsvandring för den som vill vakna extra tidigt och få en unik upplevelse. Övriga sover såklart ut tills det är dags för frukost.

Dag 7 (för resorna till Dolomiterna/Alperna)


Vi återvänder till vår by längs en annan vandringsled för att få variation och kunna njuta av nya vyer. Det blir nästan uteslutande nedstigning, vilket låter bekvämt men kan vara ansträngande på ett annat sätt.

Dag 8


Vi lämnar vårt boende så att vi kommer till flygplatsen i god tid före avresan. Observera att resorna till Dolomiterna normalt avslutas med en natt och sista dag i Venedig. För den som vill avstå denna extra övernattning kan det finnas möjlighet att resa hem redan denna dag.

Dag 8 och 9 (för resorna till Dolomiterna)


Vi avslutar veckan med en avkopplande natt och söndag i underbara Venedig. För den som vill avstå denna extra övernattning kan det finnas möjlighet att resa hem redan denna dag.

Obeservera att planeringen kan ändras beroende på väderprognoserna. Målet är alltid att optimera behållningen av upplevelserna - inte att strikt följa en planering. På samma sätt kan turernas upplägg ändras beroende på gruppens önskemål och behov. Maximal flexibilitet ingår i priset.

Efter hemkomsten


När vi är hemma njuter vi först ett tag av minnena från resan. Så småningom kommer jag ta kontakt med er för att samla in så många foton som möjligt. Det ingår ju alltid en månadskalender för nästkommande år - med bilder från resan.

Dessutom gör jag alltid en fotobok på 25-40 sidor med foton från resan, dagboksanteckningar och fakta om områdena vi besökte. Den kostar c:a 500 kronor och brukar gå att beställa ett par månader efter resans slut. Ett exempel på hur en sådan bok kan se ut ser du här.

nära-aletschglaciärenen-fantastisk-vandringsled-nära-alpstugan-steviafrukost-på-altanenkorna-poserar-längs-vandringsledenen-skogsstig-med-brant-släntlön-för-mödan-en-fantastiskt-utsiktsplatstraversering-av-stort-mjukt-snötäcke-som-inte-hunnit-smältaen-lätt-topptur-från-passetvandring-på-grusväg-med-enstaka-bilar-som-sällskapen-helt-vanlig-vandringsled-med-vandringsvännerkerstin-provar-sina-vingaren-bred-och-väl-underhållen-vandringsvägen-vandringsvän-njuter-under-grenarnas-skuggap201utanför-keschhüttemen-hej-där-ulla-vandrar-längs-sjön