Vandringsresa

Dolomiterna: Molveno

8 dagar
Svårighetsgrad: Avancerad
Vie ferrate - järnlederna som sträcker sig längs Dolomiternas bergväggar och erbjuder upplevelser utöver det vanliga. Denna vandringsresa, med inslag av klättring, går till områdena som domineras av bergsplatåerna Brenta och Adamello. I närheten finns även kända vintersportorter som Madonna di Campiglio.

Vi bor i idylliska Molveno vid den synnerligen badvänliga sjön med samma namn, på 860 meters höjd över havet. Molveno är en genuin och mycket lugn italiensk by utan överflöd av det kommersiella. Här är det enkelt att få en varaktig kontakt med invånarna, restaurangägarna och butiksägarna.

Med hjälmkameror och ett ständigt fotograferande kommer jag som guide dokumentera dessa strapatser noggrant och förnöjsamt.

Observera att man oftast inte behöver någon särskild försäkring för denna typ av aktiviteter, men du måste bekräfta detta med ditt försäkringsbolag före anmälan.

Dolomiterna är ett mycket vädersäkert område och resan ligger tidsmässigt optimalt för bra väder. Men observera att aktiviteterna är mycket väderberoende. Därför kan turer (eller delar av turer) längs lederna ställas in om vädret är för dåligt. De ersätts då av vandringsturer som inte är lika väderberoende.

För att kunna följa med på klätterturerna behöver du ett via ferrata-set, riktigt bra vandringsskor, kläder för alla väder och stegjärn. Anlagen för svindel behöver du lämna hemma.

DAG 1

-

Flyget tar oss till Venedig där transfer väntar och tar oss till vår by Molveno, vid sjön med samma namn

DAG 2

Doss Pela - Molveno

Vi inleder äventyrsveckan med en kort men spektakulär tur på ostsidan av bergsmassivet Paganella. Vi börjar dagen med att först åka från Molveno till Andalo och därifrån ta linbanan upp till Doss Pela. På drygt en och en halv timma tar vi oss sedan längs lodräta bergväggar, över decimeterbreda broar och genom en liten tunnel tillbaka upp till fast mark. Vi fortsätter sedan att vandra längs bergskammen - med utsikt ända bort till Gardasjön - till ett fantastiskt lunchställe i solen utanför stugan Bait Germano. Därefter vandrar vi tillbaka till Molveno.

DAG 3

Doss del Sabion - Rifugio Pedrotti

Den första dagen på tredagarsturen mellan alsptugorna i Brentamassivet inleds med att vi åker till Pinzolo på massivets västsida. Där tar vi linbanan upp till Doss del Sabion på 2100 meters höjd. Därifrån vandrar vi i oländig terräng men i obeskrivligt vackra miljöer via Scala Santa först till alpstugan XII Apostoli (2487 m) där vi äter lunch. Vi fortsätter sedan längs de tre sammanlänkade järnlederna Bocchette, Ideale och Brentari till dagens slutmål: alpstugan Pedrotti (2491 m) där vi övernattar.

DAG 4

Rifugio Pedrotti - Rifugio Tuckett

Vi startar mycket tidigt och tar oss direkt an tredagarsturens tuffaste och mest spektakulära ferrata: Bocchette Centrali. Den avlöses av ferratan Detassis varefter vi når alpstugan Alimonta där vi pausar och äter lunch. Beroende på ork och lust fortsätter vi antingen längs ferratan Sosat till dagens slutmål som blir alpstugan Tuckett. Eller så tar vi en enklare vandringsled till samma mål. I alpstugan sover vi en andra natt i vildmarken innan det är dags att återvända till Molveno.

DAG 5

Rifugio Tuckett - Rifugio Pradel

Ännu en tidig morgon inleds med en vacker tur till passet Bocca del Tuckett för att sedan ta oss ned genom dalen Val Perse till stugan Croz dell Altissimo där vi pausar och njuter av något gott. Antingen unnar vi oss härifrån en bilfärd till Molveno eller så fortsätter vi på stabil höjd till stugorna Montanara och Pradel där vi firar och bearbetar dagarna som gått. Vid Pradel tar vi kabinbanan rakt ner till Molveno på några minuter.

DAG 6

Molveno - Molveno

Dagarna längs järnlederna tar mycket energi och vi unnar oss en vilodag då vi kan njuta av närmiljön vid vår underbara sjö. Kanske badar vi och definitivt upptäcker vi godbitarna på de fina glasskafeerna vid sandstranden.

DAG 7

Rifugio Croz Altissimo - Molveno

Vi inleder med en tidig färd upp till stugan Croz dell Altissimo för att spara den energi som 600 höjdmeter tar. Därifrån går vi återigen genom Val Perse upp till Bocca Tuckett där vi tar oss an ferratan Bocchette Alte som leder oss hela vägen till Rifugio Pedrotti där vi njuter av utsikt och lunch innan vi vandrar tillbaka mot vårt Molveno. På vägen har vi möjlighet att fika vid tre olika alpstugor.

DAG 8

Molveno - Venezia

Vi lämnar våra rum och vårt Molveno och beger oss till Venedigs flygplats för hemresan tillbaka till Sverige