En typisk vandringsresa

Hur ser en typisk vandringsvecka ut?

Alpros ovanför Val FerretVandringsresorna är oftast veckolånga och de som går till Dolomiterna avslutas ofta med en natt i Venedig.

Övriga typer av resor kan se annorlunda ut och framgår av informationen om respektive resa.

Lördag


Flygresa till närliggande flygplats. Därifrån blir det privat direkttransfer direkt till vår by. Vi går ut och äter tillsammans på kvällen när vi slagit oss till ro.

Söndag


Vi inleder med att lära känna vår by och omgivningarna. De som bor i lägenhet får tid att handla proviant inför veckan. Vi har en informationsträff där alla får veta så mycket som möjligt om byn och omgivningarna. Därefter ger vi oss iväg på en första vandringstur. Exakt hur denna ser ut beror såklart på var vi befinner oss, men normalt sett är den inte ansträngande för att alla ska få en möjlighet att känna sig för.

Måndag, tisdag och onsdag


Vi vaknar vid sjutiden, äter frukost och är redo någon gång mellan 8.00 och 9.00. Antingen ger vi oss iväg på en vandring i omgivningarna eller så tar vi buss/tåg/båt till någon närliggande dal där vi startar vår vandring. Ibland tar vi oss över ett bergspass och ner i en annan dal från vilken vi återvänder till vår by. Normalt sett är vi borta hela dagen och är tillbaka någon gång mellan 16 och 18 på eftermiddagen. Turerna längd beror på resans svårighetsgrad. Läs om svårighetsgrader och se exempel på situationer som kan uppstå här.

Vi har med oss matsäck med fika men det brukar finnas flera möjligheter att äta och dricka gott i olika alpstugor eller på restauranger på vägen, i synnerhet i Dolomiterna. När vi är tillbaka duschar vi och vilar. Dagen avslutas med en sammanfattning av dagen på en restaurang, för dem som vill.

Soluppgång på bergspasset

Torsdag


För resorna med svårighetsgrad normal eller avancerad närmar vi oss nu det som brukar bli veckans höjdpunkt - vandringen upp till stugan där vi sover en natt. Vi kommer till en helt annan miljö och får helt andra intryck än tidigare. Denna dag vandrar vi nästan uteslutande uppåt. Alpstugan befinner sig på 2.000-3.000 meters höjd. Här erbjuds även nattvandring och/eller soluppgångsvandring för den som vill vakna extra tidigt och få en unik upplevelse. Övriga sover såklart ut tills det är dags för frukost.

Fredag


Vi återvänder till vår by längs en annan vandringsled för att få variation och kunna njuta av nya vyer. Det blir nästan uteslutande nedstigning, vilket låter bekvämt men kan vara ansträngande på ett annat sätt.

Lördag


Vi lämnar vårt boende tidigt på morgonen och beger oss till flygplatsen så att vi är där i god tid. Observera att resorna till Dolomiterna ofta avslutas med en natt och söndag i Venedig.

Söndag


Eventuellt en avkopplande söndag i underbara Venedig (se ovan).

Obeservera att planeringen kan ändras beroende på väderprognoserna. Målet är alltid att optimera behållningen av en vandringsvecka - inte att strikt följa en planering. På samma sätt kan turernas upplägg ändras beroende på gruppens önskemål och behov. Maximal flexibilitet ingår i priset.

nära-aletschglaciärenen-fantastisk-vandringsled-nära-alpstugan-steviafrukost-på-altanenkorna-poserar-längs-vandringsledenen-skogsstig-med-brant-släntlön-för-mödan-en-fantastiskt-utsiktsplatstraversering-av-stort-mjukt-snötäcke-som-inte-hunnit-smältaen-lätt-topptur-från-passetvandring-på-grusväg-med-enstaka-bilar-som-sällskapen-helt-vanlig-vandringsled-med-vandringsvännerkerstin-provar-sina-vingaren-bred-och-väl-underhållen-vandringsvägen-vandringsvän-njuter-under-grenarnas-skuggap201utanför-keschhüttemen-hej-där-ulla-vandrar-längs-sjön